ADHD-medicijn methylfenidaat goedgekeurd voor volwassenen

ADHD medicijn

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) is samen met andere Europese landen akkoord gegaan met het gebruik van Medikinet (methylfenidaat) bij volwassenen. Dit ADHD medicijn was tot nu toe alleen goedgekeurd voor kinderen tot 18 jaar. In de praktijk werd het al regelmatig voorgeschreven aan volwassenen.

Het gebruik van methylfenidaat is niet zonder risico’s. Het kan psychiatrische bijwerkingen geven en gebruikers hebben een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Omdat er kans is op deze ernstige bijwerkingen, mag het alleen voorgeschreven worden door psychiaters. Ook vraagt het CBG psychiaters terughoudend te zijn in het voorschrijven, patiënten regelmatig te controleren zoals in de productinformatie staat en het gebruik regelmatig opnieuw te bekijken. Bovendien heeft de fabrikant van het middel de opdracht gekregen een studie te doen naar de cardiovasculaire en psychiatrische risico’s bij volwassenen met ADHD.

Op dit moment gebruiken naar schatting 90.000 volwassenen methylfenidaat terwijl het daar tot nu toe niet voor was toegelaten (zogenaamd ‘off-label gebruik’). Het middel wordt gebruikt bij aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit, ook wel bekend als ADHD (attention deficit hyperactivity disorder). Het medicijn kan helpen om de aandacht en concentratie te verbeteren en impulsief gedrag te verminderen.
bron: gezondheidsnet.nl

Yummygums vitamine gummies

Lees de Medikinet bijsluiter

Reacties zijn gesloten.

  • GezondheidGezondheid