Nu bestellen bij Bol.com

ORS bijsluiter

ORS bijsluiter

Onderaan vind je de ORS bijsluiter.

Een oraal rehydratiemiddel, ook wel rehydratievloeistof of oral rehydration salts (ORS)-preparaat genoemd, is een vloeistof (water met zouten en suiker) die oraal wordt toegediend om bij uitdroging van een patiënt de lichaamsvloeistoffen aan te vullen om zo de vocht- en de zoutbalans in het lichaam weer te herstellen.

ORS wordt gebruikt in gevallen van ernstige diarree, al dan niet in combinatie met braken, waarbij het lichaam kan uitdrogen. Drinken van water zonder toevoegingen blijkt geen effect te hebben. Juist door de toegevoegde zout en suikers wordt het water opgenomen door het lichaam. De juiste concentraties zouten vergemakkelijken de opname van het water door de darmen doordat suiker en zout gezamenlijk worden opgenomen, waarbij water wordt meegetrokken. Zo zal het watertekort in het lichaam afnemen.

Het is kant-en-klaar te koop bij de drogist of apotheek. Ook kan rehydratievloeistof worden gemaakt met kant-en-klare zakjes waarin naast keukenzout en suiker ook kaliumzout en bicarbonaat is toegevoegd die eveneens een rol spelen bij de zoutbalans en het vochtevenwicht.

Select 2024Select 2024

Nadat je de ORS-oplossing hebt gemaakt, mag je die niet verwarmen. Als je de ORS-oplossing langzaam (laat) opdrinken, met kleine slokjes tegelijk, is de opname in het lichaam het best.

Baby’s kun je de ORS-oplossing om de paar minuten met kleine slokjes tegelijk geven, bijvoorbeeld met een lepeltje of met een speen. Gebruik de ORS niet om flesvoeding mee te maken.

Drink minstens anderhalve liter per dag om het verloren vocht aan te vullen. Een kind heeft minstens een liter water per dag nodig.

ORS wordt vrijwel overal ter wereld verkocht, ook in Nederland. Kijk bij drogisten, apotheken en buitensportzaken. Het is erg belangrijk dat je op de verpakking kijkt hoe ORS verdund moet worden: soms in één liter, soms in 750 milliliter en soms per glas. Als je twijfelt, neem dan de slappere verdunning. Je kunt ORS in vloeibare vorm niet langer dan 12 uur bewaren, in de koelkast 24 uur. ORS smaakt wat zoutig en is niet erg lekker.

Klik hier onder voor de ORS bijsluiter

 

Deze ORS bijsluiter en deze site zijn geen vervanging voor medisch advies. Consulteer altijd een arts. Ga alsjeblieft verantwoordelijk om met je gezondheid en die van anderen.

Reacties zijn gesloten.

  • GezondheidGezondheid