2 soorten hoest uitgelegd

2 soorten hoest

Hoesten is een natuurlijk mechanisme van het menselijk lichaam. Op deze manier kan het lichaam zich ontdoen van grote hoeveelheden slijm en ‘lichaamsvreemde materialen’. Normaal gesproken hoest een mens gemiddeld één à twee keer per uur om de luchtwegen vrij te kunnen houden. Hoesten kan vele oorzaken hebben. Roken en mee-roken kan hoesten veroorzaken. Het veelvuldig schrapen van de keel kan er voor zorgen dat een bestaande hoest aanhoudt. Ook kunnen enkele geneesmiddelen hoesten als bijwerking hebben. Verder zijn er, naast prikkels van de luchtwegen, verschillende andere medische oorzaken die er voor zorgen dat we moeten hoesten.

Hoest kan worden onderverdeeld in 2 soorten hoest: productieve hoest en niet‑productieve hoest. Het kunnen maken van dit onderscheid, is belangrijk bij het maken van de keuze voor een geneesmiddel. Bij een productieve hoest, wordt er ‘iets’ opgehoest. Dit kan gekleurd of ongekleurd slijm zijn. Bij een niet‑productieve hoest hoest men niets op. Dit noemt men ook wel prikkelhoest, kriebelhoest, of droge hoest.

Slijm wordt gevormd doordat moleculen door middel van disulfidebruggen aan elkaar geschakeld worden. Hierdoor kunnen hele grote moleculen ontstaan, ook wel macromoleculen genoemd. Des te meer schakels er ontstaan, des te stropiger wordt het slijm. Acetylcysteïne zorgt ervoor dat de schakels verbroken kunnen worden, waardoor het slijm minder stropig wordt. Daarom is Fluimucil bij hoest wat veroorzaakt wordt door moeilijk ophoestbaar slijm, en bij bijvoorbeeld taaislijmziekte, een goede keuze.

Select 2024Select 2024

Kriebelhoest.

Kriebelhoest, wat je misschien ook wel kent als prikkelhoest of droge hoest, kan heel vervelend zijn. Je kunt het nog wel accepteren als je moet hoesten bij een verkoudheid, maar bij een kriebelhoest is de verkoudheid allang over. Of je bent helemaal niet ziek, maar je moet toch steeds hoesten. Hoe ontstaat kriebelhoest en, nog veel belangrijker: hoe kom je er weer van af?

Kriebelhoest is een zogenaamde “niet-productieve hoest”, omdat het niet doet wat het zou moeten doen: slijm uit je longen verwijderen. Het is een vervelende hoest die in je keel blijft zitten, terwijl je helemaal geen last hebt van slijm.

Soms is het net alsof er een stukje zaagsel in je keel is blijven hangen. Kriebelhoest geeft niet alleen overdag overlast, het kan je ‘s nachts ook uit de slaap houden. Sommige mensen hoesten de hele nacht door.

Bron: fluimucil.nl

Reacties zijn gesloten.