Dieet tegen misselijkheid bij chemo

Dijkzicht

Erasmus MC wil in het najaar een proef doen waarbij kankerpatiënten op dieet worden gezet voordat zij aan een chemokuur beginnen. De verwachting is dat deze mensen dan veel minder last hebben van nare en schadelijke bijwerkingen van de chemo, zoals misselijkheid, diarree en minder witte bloedcellen, als zij een tijdje minder calorieën en eiwitten eten. Dat maakte het Rotterdamse Erasmus MC maandag bekend.

Onderzoek bij muizen liet zien dat de dieren die op dieet waren geweest, minder bijwerkingen hadden van het medicijn irinotecan, dat veel wordt gebruikt bij chemotherapie. De ‘antikankerwerking’ bleek echter nog wel goed te zijn, aldus onderzoeker Ron de Bruin. Volgens de onderzoekers maakt het lichaam ,,beschermende stoffen aan, zoals antioxidanten”, na een periode van vasten. ,,We denken dat deze beschermende reactie is ontstaan in de historie, in tijden van voedselschaarste. Het lichaam is zichzelf toen gaan beschermen.” Het dieet dat de onderzoekers nu hebben ontwikkeld, roept dezelfde reactie op, waardoor de bijwerkingen geen kans meer krijgen. De Bruin wijst erop dat op korte termijn met de proef begonnen kan worden, aangezien het hier niet gaat om ,,een nieuw medicijn dat weer bijwerkingen kan veroorzaken en uitgebreid getest moet worden. Dit is een relatief eenvoudig dieet dat we zonder problemen bij mensen kunnen toepassen.” Bron: telegraaf

Dit sluit aan op eerder onderzoek van de University of Southern California (USC) in Los Angeles waarin muizen die 2 tot 4 dagen gevast hebben een sterker immuunsysteem opbouwen en meer resistent zijn voor hun chemo behandeling.

Yummygums vitamine gummies

Reacties zijn gesloten.