‘Pillen in stukjes doorslikken kan gevaarlijk zijn’

rp_Dexamfetamine_bijsluiter-300x200.jpg

Onderzoekers waarschuwen voor het breken en in stukjes doorslikken van pillen. Bij bepaalde types kan dat de samenstelling en de werkzaamheid van de pil ernstig aantasten.

Dat verklaart dokter Simon Gaisford van University College London aan Daily Mail.

De meeste pillen zijn omhuld door een gekleurd suikerlaagje om ze herkenbaar te maken en hun smaak enigszins te veraangenamen. Soms zijn die laagjes echter nodig om het medicijn optimaal te laten werken.

Yummygums vitamine gummies

“Pillen zoals paracetemol bestaan gewoon uit samengedrukt poeder, dus die kan je zonder problemen in stukjes snijden”, zegt Dr Gaisford. “Maar andere pillen zijn omhuld om ervoor te zorgen dat de werkzame bestanddelen niet voor irritatie zorgen, en mogen nooit in stukjes gebroken worden.”

Andere geneesmiddelen zijn juist omhuld om ervoor te zorgen dat ze geleidelijk worden vrijgegeven in het lichaam. Zo’n pil in stukjes innemen kan er volgens Gaisford toe leiden dat alles in één keer in het lichaam wordt opgenomen. Die pillen kunnen dan voor een overdosis zorgen.
Regels

Fabrikanten van geneesmiddelen hebben volledig de controle over de grootte, vorm en kleur van een pil. Er zijn geen specifieke regels over die kenmerken.

“Pillen zonder breuklijn kan je daarom beter niet in stukjes breken. Raadpleeg bij twijfel altijd een huisarts of apotheker.”

Bron: Nu.nl

Reacties zijn gesloten.