Nu bestellen bij Bol.com

Depo Provera bijsluiter

depo provera bijsluiter

Onderaan vind je de Depo Provera bijsluiter.

Depo-Provera 150 is een anticonceptiemiddel. Het kan worden gebruikt:

als anticonceptie voor lange termijn waarbij uzelf en degene die u de anticonceptie voorschrijft (bijv. uw arts, verpleegkundige of andere zorgverlener) hebben besloten dat deze methode het meest geschikt is voor u.
bij tieners, maar alleen wanneer andere vormen van anticonceptie zijn besproken met degene die de anticonceptie voorschrijft en als ongeschikt of onaanvaardbaar worden beschouwd.

Het werkzame bestanddeel in Depo-Provera 150, medroxyprogesteronacetaat (MPA), is vergelijkbaar met (maar niet hetzelfde als) het natuurlijke hormoon progesteron dat in de tweede helft van uw menstruatiecyclus in de eierstokken wordt geproduceerd. Depo-Provera 150 voorkomt dat een eitje volledig tot ontwikkeling komt en tijdens de menstruatiecyclus uit de eierstokken vrijkomt. Als er geen eitje vrijkomt, kan dit niet door sperma worden bevrucht en niet tot een zwangerschap leiden.

Bol AlgemeenBol Algemeen

DEPO-PROVERA® (medroxyprogesteronacetaat)

DEPO-PROVERA is een oestrogeenvrije anticonceptiemethode die 12 weken bescherming biedt tegen zwangerschap. Je profiteert daarmee van het gemak dat je maar één keer in de 3 maanden aan je anticonceptie hoeft te denken. De injectie wordt elke 12 weken door een arts toegediend via een injectie in je bilspier of eventueel je bovenarm.

DEPO-PROVERA wordt alleen aangeraden wanneer je voor andere anticonceptie niet in aanmerking komt. Je moet er bij gebruik van de prikpil rekening mee houden dat het terugkeren van de vruchtbaarheid 4 tot 31 maanden kan duren. Ook wanneer je klachten van DEPO-PROVERA hebt, zul je moeten wachten totdat de hormonen zijn uitgewerkt aangezien je ze na de injectie niet uit je lichaam kunt verwijderen.

Omdat verlies van botdichtheid kan optreden bij vrouwen van alle leeftijden, dient je arts een inschatting te maken van de risico’s en voordelen. Het gebruik van DEPO-PROVERA bij jongvolwassenen is alleen verantwoord als andere anticonceptiemethoden ongeschikt of onacceptabel worden geacht. Dit vanwege de onbekende lange-termijn effecten van botverlies door het gebruik van DEPO-PROVERA tijdens de kritieke periode voor botgroei. Botverlies wordt groter bij een langere gebruiksduur. In het algemeen herstelt het bot zich weer – in ieder geval gedeeltelijk – na het stoppen met DEPO-PROVERA. Het wordt aangeraden tijdens het gebruik van DEPO-PROVERA voldoende calcium en vitamine D te nemen.

Belangrijk om te weten is dat je met DEPO-PROVERA geen stopweek hebt. Dit betekent dat je zelf geen invloed kunt uitoefenen op de timing van je menstruatie omdat je deze niet kunt overslaan, verschuiven of uitstellen. Bovendien is goed om te weten dat bij gebruik van de prikpil je menstruatie kan veranderen of zelfs helemaal kan wegblijven. Vooral als je pas begint met de prikpil kunnen onregelmatige en wat langer durende bloedingen ontstaan. Als je de prikpil langer dan zes maanden blijft gebruiken, vermindert de kans op onregelmatige bloedingen en neemt de kans op het helemaal wegblijven van de menstruatie toe. Sommige vrouwen vinden het fijn als ze bijvoorbeeld helemaal niet meer menstrueren tijdens het gebruik van een anticonceptiemiddel. Sommige vrouwen vinden dit echter juist vervelend. Als je liever kiest voor een methode waarbij je een relatief goede controle over je menstruatiecyclus kunt verwachten, is mogelijk voor jou de dagelijkse pil, de wekelijkse pleister of de maandelijkse ring het overwegen waard.

Zoals alle geneesmiddelen kan DEPO-PROVERA bijwerkingen veroorzaken hoewel niet iedereen deze bijwerkingen krijgt. De meest voorkomende bijwerkingen bij het gebruik van DEPO-PROVERA kun je vinden in de onderstaande tabel. Raadpleeg de bijsluiter voor een overzicht van alle bijwerkingen.

Bron: Anticoncepie.nl

Klik hier onder voor de Depo Provera bijsluiter

Deze Depo Provera bijsluiter en deze site zijn geen vervanging voor medisch advies. Consulteer altijd een arts. Ga alsjeblieft verantwoordelijk om met je gezondheid en die van anderen.

Reacties zijn gesloten.

  • GezondheidGezondheid