Nu bestellen bij Bol.com

Implanon bijsluiter

Implanon bijsluiter

Onderaan vind je de Implanon bijsluiter.

Het anticonceptiestaafje, genaamd IMPLANON NXT, biedt 3 jaar bescherming tegen zwangerschap. De werkzame stof in IMPLANON NXT is etonogestrel (0,062 mg per dag).

Net als het spiraaltje (spiraaltje in de baarmoeder voor 5 of 10 jaar anticonceptie) is IMPLANON NXT een anticonceptiemethode waarbij je voor meerdere jaren niet meer aan je anticonceptie hoeft te denken. Het staafje zit onzichtbaar in je bovenarm en is zo ontworpen dat deze continu een lage hormoondosis afgeeft aan je lichaam. Dit is een geleidelijke hormoonafgifte zonder dagelijkse pieken en dalen.

Het inbrengen van het staafje gebeurt door een arts en is een korte, eenvoudige handeling van zo’n 30 seconden. Je hoeft bij de arts alleen je arm te ontbloten. Na een plaatselijke verdoving wordt het staafje net onder de huid van je bovenarm ingebracht met behulp van een soort naald. Het staafje zit vervolgens onzichtbaar in je bovenarm en je bent 3 jaar beschermd tegen zwangerschap. Als je niet wilt dat een ingreep van een arts nodig is voor je anticonceptie, kun je kiezen voor de dagelijkse pil, de wekelijkse pleister of de maandelijkse ring.

Yummygums vitamine gummies

IMPLANON NXT is 3 jaar werkzaam en wordt daarna door je huisarts of gynaecoloog verwijderd. Als je dat wilt, kan er meteen een nieuw staafje worden ingebracht voor de volgende 3 jaar.

Belangrijk om te weten is dat het anticonceptiestaafje geen stopweek heeft. Dit betekent dat je zelf geen invloed kunt uitoefenen op de timing van je menstruatie omdat je deze niet kunt overslaan, verschuiven of uitstellen. Bovendien is goed om te weten dat bij gebruik van het anticonceptiestaafje je menstruatie kan veranderen of zelfs helemaal kan wegblijven. Ruim 20% van de vrouwen heeft helemaal geen menstruatie meer na het inbrengen van het staafje, ruim 30% heeft minder vaak een menstruatie dan voorheen en zo’n 20% heeft meer en/of een langere menstruatie. Sommige vrouwen vinden het fijn als ze bijvoorbeeld helemaal niet meer menstrueren tijdens het gebruik van een anticonceptiemiddel. Sommige vrouwen vinden dit echter juist vervelend. Als je liever kiest voor een methode waarbij je een relatief regelmatig menstruatiepatroon kunt verwachten, is mogelijk voor jou de dagelijkse pil, de wekelijkse pleister of de maandelijkse ring het overwegen waard.

Het anticonceptiestaafje wordt bij voorkeur door een getrainde arts ingebracht. Als jouw arts het staafje niet wil inbrengen, zou het zo kunnen zijn dat hij/zij niet is getraind. In Nederland bestaat daarom een groep experts waar je terecht kunt. Op deze website vind je een overzicht van experts die bereid zijn je te helpen als je een anticonceptiestaafje wilt laten plaatsen of verwijderen. Je eigen huisarts of specialist kan een recept voor het anticonceptiestaafje voorschrijven en je vervolgens naar één van deze experts doorverwijzen.

Zoals alle geneesmiddelen kan IMPLANON NXT bijwerkingen veroorzaken hoewel niet iedereen deze bijwerkingen krijgt. De meest voorkomende bijwerkingen bij het gebruik van IMPLANON NXT kun je vinden in de onderstaande tabel. Raadpleeg de bijsluiter voor een overzicht van alle bijwerkingen.
Bron: Anticonceptie.nl

Klik hier onder voor de Implanon bijsluiter

Deze Implanon bijsluiter en deze site zijn geen vervanging voor medisch advies. Consulteer altijd een arts. Ga alsjeblieft verantwoordelijk om met je gezondheid en die van anderen.

Reacties zijn gesloten.

  • GezondheidGezondheid