Nu bestellen bij Bol.com

Ritalin bijsluiter

Ritalin bijsluiter

Onderaan vind je de Ritalin bijsluiter.

De werking van Ritalin is gebaseerd op de stof methylfenidaat. Bij mensen met narcolepsie zorgt dit ervoor dat slaapaanvallen voorkomen worden. Narcolepsie houdt in dat je overdag een onbedwingbare drang krijgt om te gaan slapen, ook al heb je een goede nachtrust achter de rug. Ritalin is dus een opwekkend middel. Het lijkt dan ook verbazingwekkend dat ditzelfde middel kan helpen bij mensen die overactief zijn. Toch wordt het middel vaak voorgeschreven bij patiënten met ADD en ADHD. Twee derde van de kinderen met ADHD die Ritalin slikken, ervaren dat ze door het medicijn rustiger worden en zich beter kunnen concentreren.

De gewone tabletten Ritalin 10 mg beginnen vrij vlug na inname al te werken en de werking houdt een viertal uren aan. Er bestaan ook variantes met een verlengde afgifte onder de naam Concerta. Deze beginnen iets trager te werken, maar de werking houdt langer aan. Daardoor moet er van dit middel slechts één pilletje per dag genomen worden, terwijl er van het kortwerkende soms tot drie pillen per dag moeten genomen worden.

Ritalin heeft dus een positieve werking bij heel wat kinderen die last hebben van ADHD. Maar er zijn ook een hele boel bijwerkingen die niet altijd van de minste zijn. Heel wat van de bijwerkingen zijn hevig in het begin van de behandeling en nemen geleidelijk aan af. De voornaamste bijwerking is hoofdpijn. Dit kan soms vermeden worden door het middel samen met voedsel in te nemen. Ook heeft men vaak moeite met het inslapen. Om die reden zal men bij jongeren best geen dosis meer geven na 16 uur. Verder ervaren heel wat gebruikers dat zij nerveuzer zijn. De zin om te eten neemt ook af. Dit kan er voor zorgen dat bij kinderen een groeiachterstand ontstaat. Het vreemde is dat deze achterstand meteen wordt ingehaald als men stopt met het nemen van Ritalin (in vakanties bijvoorbeeld).
Alcohol vergroot de bijwerkingen van Ritalin en mag daarom niet in combinatie gebruikt worden. Over de invloed van het medicijn bij zwangerschap is nog te weinig gekend om het met een gerust gemoed te nemen.

Yummygums vitamine gummies

Klik hier voor de Ritalin bijsluiter


Deze Ritalin bijsluiter en deze site zijn geen vervanging voor medisch advies. Consulteer altijd een arts. Ga alsjeblieft verantwoordelijk om met je gezondheid en die van anderen.

Ritalin vind je in het assortiment van DokterOnline

Reacties zijn gesloten.

  • GezondheidGezondheid