Nu bestellen bij Bol.com

Mirena bijsluiter

Mirena bijsluiter

Onderaan vind je de Mirena bijsluiter.

Het hormoonspiraal, genaamd MIRENA, is net als het anticonceptiestaafje en het spiraaltje zonder hormonen (koperspiraal) een betrouwbare anticonceptiemethode waarbij je voor meerdere jaren niet meer aan je anticonceptie hoeft te denken. De werkzame stof in MIRENA is levonorgestrel (0,02 mg per dag). MIRENA biedt 5 jaar bescherming tegen zwangerschap.

MIRENA wordt bij voorkeur door een getrainde arts ingebracht. Je arts zal voor het plaatsen van een MIRENA spiraaltje eerst een inwendig gynaecologisch onderzoek doen om bijvoorbeeld de grootte en ligging van de baarmoeder te bepalen en om zwangerschap uit te sluiten. Het plaatsen van het hormoonspiraaltje duurt daarna enkele minuten. In overleg met je arts kun je een plaatselijke verdoving krijgen of pijnstillers nemen voordat het MIRENA spiraaltje wordt ingebracht. Je vagina en baarmoedermond worden gedesinfecteerd en vervolgens wordt met een zogenaamde kogeltang de baarmoeder zo veel mogelijk gestrekt. Het hormoonspiraaltje wordt nu ingebracht. Het inbrengen kan gepaard gaan met wat pijn, bloedverlies en soms flauwvallen. Omdat de pijn bij het inbrengen vaak vooral wordt veroorzaakt door het trekken aan de baarmoeder, is het innemen van een pijnstiller een uur voor de inbrengprocedure vaak effectiever dan een plaatselijke verdoving.

Aan het uiteinde van de MIRENA zijn twee dunne draadjes bevestigd die na het inbrengen door je arts op de juiste lengte worden afgeknipt. Deze draadjes maken het mogelijk om zelf te controleren of het hormoonspiraaltje nog op zijn plaats zit. Dit kun je het beste doen aan het eind van je menstruatie. Breng een vinger in je vagina tot aan de baarmoedermond: als je daar de dunne draadjes kunt voelen, zit het spiraaltje goed. Trek niet aan de draadjes, want daardoor kan het spiraaltje naar buiten komen! Wanneer de draadjes niet meer voelbaar zijn, kunnen ze omhooggeschoven zijn in het baarmoederhalskanaal of kan de MIRENA mogelijk zijn verschoven. Het is ook mogelijk dat de MIRENA zich buiten de baarmoeder bevindt of geheel is uitgestoten. Raadpleeg in dit geval je arts. Je arts zal dan met behulp van bijvoorbeeld echografisch onderzoek vaststellen waar de MIRENA zich precies bevindt.

Basic Travel Vakantiehuizen

Na de eerste menstruatie na de plaatsing van MIRENA moet je opnieuw worden onderzocht, waarbij de locatie en ligging van het hormoonspiraaltje worden gecontroleerd door je arts. Om MIRENA te verwijderen, hoeft in het algemeen slechts voorzichtig aan de draadjes te worden getrokken. Laat dit altijd door je arts doen. Trek nooit zelf aan de draadjes. Je kunt na het verwijderen van MIRENA snel weer vruchtbaar zijn. Als je wilt, kan er meteen een nieuw MIRENA spiraaltje worden ingebracht.

Belangrijk om te weten is dat het hormoonspiraal geen stopweek heeft. Dit betekent dat je zelf geen invloed kunt uitoefenen op de timing van je menstruatie omdat je deze niet kunt overslaan, verschuiven of uitstellen. Bovendien is goed om te weten dat bij gebruik van het hormoonspiraal je menstruatie kan veranderen of zelfs helemaal kan wegblijven. Bij 20% van de vrouwen ontwikkelt een situatie waarbij ze minder vaak of helemaal geen menstruatie meer heeft. Sommige vrouwen vinden het fijn als ze bijvoorbeeld helemaal niet meer menstrueren tijdens het gebruik van een anticonceptiemiddel. Sommige vrouwen vinden dit echter juist vervelend. Als je liever kiest voor een methode waarbij je een relatief regelmatig menstruatiepatroon kunt verwachten en waarbij je in het algemeen wel zelf je menstruatie kunt timen, is voor jou de dagelijkse pil, de wekelijkse pleister of de maandelijkse ring het overwegen waard.

Zoals alle geneesmiddelen kan MIRENA bijwerkingen veroorzaken hoewel niet iedereen deze bijwerkingen krijgt. De meest voorkomende bijwerkingen bij het gebruik van MIRENA kun je vinden in de onderstaande tabel. Raadpleeg de bijsluiter voor een overzicht van alle bijwerkingen.

Bron: anticonceptie.nl

Klik hier onder voor de Mirena bijsluiter

Deze Mirena bijsluiter en deze site zijn geen vervanging voor medisch advies. Consulteer altijd een arts. Ga alsjeblieft verantwoordelijk om met je gezondheid en die van anderen.

Reacties zijn gesloten.

  • GezondheidGezondheid